Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen zijn schoenen die volledig met de hand gemaakt worden naar de specifieke maten van uw voeten. U krijgt deze meestal voorgeschreven van de medisch specialist omdat de ernst van uw voetklachten maakt dat alleen maatwerk voor u nog een oplossing is. Er is vaak sprake van stand afwijkingen van de voet, slijtage (artrose) in de enkel of voet, polyneuropathie of ziektes als reuma of diabetes.

Het maken van orthopedische schoenen begint met het maken van een paar individuele leesten. Dit traject van aanmeten en passen vraagt tijd en aandacht. De leesten vormen uiteindelijk de basis waarop uw schoenen gemaakt worden. Als de pasvorm juist is dan gaan we over tot het maken van de definitieve schoenen. 

De misverstanden over orthopedisch schoeisel zijn talrijk. Zo zouden ze niet meegaan met de mode en altijd zwaar en groot zijn. Wij doorbreken deze gedachte graag. Door de huidige technieken is het mogelijk om schoenen te maken die niet alleen goed lopen, maar er ook mooi uitzien. U heeft keuze uit veel verschillende kleuren en modellen. Of het nu gaat om een paar sportschoenen, een hippe sneaker, of een klassieke brogues. In ons digitale modellenboek kunt u zich alvast oriënteren. www.schoenmodel.nl

Graag ontwikkelen wij met u de perfecte schoen. Wij willen namelijk dat u meer dan tevreden de deur uitloopt.

Wat is de procedure?

  • U heeft een probleem aan uw voeten of met lopen. Van uw specialist of huisarts  ontvangt u een verwijzing waarin uw zorgvraag geformuleerd staat.
  • Tijdens de eerste afspraak bespreken we uitgebreid de aard van uw voetprobleem. We doen een aanvullend voetonderzoek en kijken ook naar uw knieën, heupen en rug. Voetproblemen geven vaak een probleem bij het lopen. Daarom kijken we uitgebreid naar hoe u loopt en doen zo nodig aanvullende metingen. Op basis van de bevindingen bespreken we met u de mogelijkheden om uw klacht op te lossen. We nemen de maten van uw voeten en de benodigde voetafdrukken.
  • Meestal kunnen we direct met het maken van de leesten voor uw schoenen beginnen. Soms is echter vooraf goedkeuring van uw zorgverzekeraar nodig. Dit kan enkele weken duren. Uiteraard verzorgen wij deze administratieve procedure voor u.
  • Tijdens de tweede afspraak passen we met een proefschoen. Deze proefschoen is gemaakt over de individuele leest die wij hebben gemaakt van uw voetafdrukken. Deze leest dient als basis voor het maken van de definitieve schoenen. Het passen is een nauwkeurige zaak. Als de pasvorm juist is dan zoeken we met u een model en de kleur uit van uw schoenen.
  • Nu begint het productieproces van uw schoenen. Na het tekenen van de patronen volgt het snijden en stikken van het leer. Nauwkeurig construeren we daarna uw schoenen. Ten slotte zetten we de puntjes op de i met een nette afwerking.
  • In de derde afspraak leveren wij u de schoenen. We controleren of de schoenen goed zitten en of de correcties die zijn gemaakt de juiste aanpassing geven voor uw voeten. Ook instrueren we u over het inlopen en het dragen van de schoenen. Zo weten we zeker dat u tevreden naar buiten loopt.
  • Tenslotte volgt er een controle afspraak. Tijdens deze afspraak evalueren we uw ervaringen. Bovendien beoordelen we nogmaals of de schoenen het juiste effect geven op uw looppatroon en of uw voetprobleem is opgelost.

Vergoedingen

Zorgverzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering het grootste gedeelte van de kosten. Er geldt echter altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage betaalt u voor ieder paar schoenen dat u via ons geleverd krijgt.

Daarnaast wordt u aangesproken op uw eigen risico. De actuele bedragen kunt u vinden op onze website.  Afhankelijk van uw zorgverzekeraar rekent u de eigen bijdrage bij ons af, of wordt door uw verzekeraar geïnd. Als u aanvullend verzekerd bent, kunt u bij sommige verzekeraars ook de eigen bijdrage vergoed krijgen. De exacte informatie over de vergoeding vindt u in uw polisvoorwaarden en onze folder “vergoedingen”.

Verstrekkingregels

Voor de eerste levering van orthopedische schoenen is altijd een verwijzing nodig. Bij de meeste zorgverzekeraars moet het een verwijzing zijn van een specialist zoals een orthopedisch chirurg, een revalidatiearts of een reumatoloog. Bij enkele zorgverzekeraars is de huisarts gemachtigd om de verwijzing te schrijven. Vraag ons gerust hoe het bij uw verzekering is. Na levering van het eerste paar schoenen, kan er bij de meeste zorgverzekeraars na drie maanden een wisselpaar geleverd worden. U mag meestal twee paar adequate schoenen in gebruik hebben. De meeste zorgverzekeraars gaan ervan uit dat de gebruiksduur van een paar schoenen 15 of 18 maanden is. Voor kinderen jonger dan zestien jaar gelden vanwege de groei en het intensieve gebruik weer andere regels. Over het algemeen geld voor kinderen een gebruiksduur van negen maanden. De goedkeuring van uw zorgverzekeraar is soms voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen. Over het algemeen verloopt deze goedkeuring probleemloos. Er zijn echter regels voor de verstrekking van orthopedische schoenen. Deze regels kunnen bij iedere zorgverzekeraar anders zijn. Informeer bij ons of bij uw zorgverzekeraar naar de specifieke voorwaarden. Dan weet u precies waar u aan toe bent.

Levertijd

Natuurlijk gaan we na de eerste afspraak direct aan de slag. U wilt immers snel weer klachtenvrij lopen. De levertijd van het eerste paar schoenen is maximaal twaalf weken. Een herhalingspaar is meestal binnen acht weken klaar. Kinderschoenen worden sneller gemaakt. Het vervaardigen van orthopedische schoenen is een zéér arbeidsintensief proces. Toch zullen wij er alles aan doen om de levertijd te verkorten. Informeer gerust naar de verwachte levertijd.

Inlopen

Nieuwe schoenen moeten ingelopen worden. Ondanks dat deze schoenen specifiek voor u gemaakt zijn, zijn het een nieuwe schoenen. Een goede manier is om de schoenen per dag een uur langer te dragen.

Onderhoud

Onderhoud is belangrijk voor de levensduur van uw schoenen. Bij normaal gebruik adviseren wij u om de schoenen wekelijks af te borstelen en te voorzien van een onderhoudsmiddel. Voor het juiste middel en advies kunt u bij ons terecht. 

Garantie

U krijgt drie maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen. Voor het materiaal geldt een garantietermijn van zes maanden. Normale slijtage en onzorgvuldig gebruik of ernstige veranderingen aan uw voeten vallen buiten deze garantie.

Goed om te weten: u bent altijd welkom als er iets mis is met uw schoenen. Wij zoeken een oplossing. Ook al is de garantietermijn inmiddels verstreken. 

Breed assortiment

Behalve orthopedische schoenen verstrekken wij ook ook andere hulpmiddelen. Lees hierover meer op onze website of vraag naar de andere folders over deze producten en diensten.