Semi-orthopedische schoenen

“Ik zie eigenlijk geen verschil tussen semi-orthopedische schoenen en confectieschoenen.” We horen deze opmerking steeds vaker en het klopt. Semi-orthopedische schoenen zien er aan de buitenkant bijna hetzelfde uit als confectieschoenen. Vaak komen deze schoenen zelfs uit dezelfde schoenenfabriek. Bovendien wisselen de collecties regelmatig. Zo hebt u altijd ruime keuze van klassiek tot sportief.

Uiteraard zijn er wel verschillen. Semi-orthopedische schoenen bieden meer ruimte voor een paar goede steunzolen én zijn geschikt om er orthopedische aanpassingen op aan te brengen. Ook kunnen wij deze schoenen in diverse breedtematen laten maken en kan er specifieke ruimte op bijvoorbeeld één teen aangebracht worden. De schoenen worden specifiek voor u gemaakt. Zo kunnen wij altijd de gewenste oplossing bieden.

Wat is de procedure?

  • U hebt een voetprobleem. Van uw huisarts of specialist ontvangt u een verwijzing waarin uw zorgvraag geformuleerd staat.
  • Tijdens de eerste afspraak bespreken we uitgebreid de aard van uw voetprobleem. We doen een aanvullend voetonderzoek en kijken ook naar uw knieën, heupen en rug. Voetproblemen geven vaak een probleem bij het lopen. Daarom kijken we uitgebreid naar hoe u loopt en doen zo nodig aanvullende metingen. Op basis van de bevindingen bespreken we met u de mogelijkheden om uw klacht op te lossen. Uiteraard nemen we uw wensen daarin mee. We nemen de maten van uw voeten en de benodigde voetafdrukken. Tenslotte kiest u het gewenste model in de juiste kleur.
  • Meestal kunnen we de schoenen direct voor u bestellen. Soms is echter vooraf goedkeuring van uw zorgverzekeraar nodig. Uiteraard verzorgen wij deze administratieve procedure voor u. De levertijd van de schoenen varieert tussen enkele dagen tot 4 weken.
  • Tijdens de tweede afspraak leveren wij u de schoenen. We controleren of de schoenen goed zitten en of de correcties die zijn gemaakt de juiste aanpassing geven voor uw voeten. Ook instrueren we u over het inlopen en het dragen van de schoenen. Zo weten we zeker dat u tevreden naar buiten loopt.
  • Tenslotte volgt er een controleafspraak. Tijdens deze afspraak evalueren we uw ervaringen. Bovendien beoordelen we nogmaals of de schoenen het juiste effect geven op uw looppatroon en of uw voetprobleem is opgelost.

Vergoedingen

Zorgverzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering het grootste gedeelte van de kosten. Er geldt echter altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage betaalt u voor ieder paar schoenen dat u via ons geleverd krijgt. Daarnaast wordt u aangesproken op uw eigen risico. De actuele bedragen kunt u vinden op onze website:www.voetcentraal.nl. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar rekent u de eigen bijdrage bij ons af, of wordt door uw verzekeraar geint. De exacte informatie over de vergoeding vindt u in uw polisvoorwaarden en in onze folder “vergoedingen”.

Verstrekkingregels

Voor de eerste levering van semi-orthopedische schoenen is altijd een verwijzing nodig. Bij de meeste zorgverzekeraars moet het een verwijzing zijn van een specialist zoals een orthopedisch chirurg, een revalidatiearts of een reumatoloog. Bij enkele zorgverzekeraars is de huisarts gemachtigd om de verwijzing te schrijven. Vraag ons gerust hoe het bij uw verzekering is. Na levering van het eerste paar schoenen, kan er bij de meeste zorgverzekeraars na drie maanden een wisselpaar geleverd worden. U mag meestal twee paar adequate schoenen in gebruik hebben. De meeste zorgverzekeraars gaan ervan uit dat de gebruiksduur van een paar schoenen 12-18 maanden is. Voor kinderen jonger dan zestien jaar gelden vanwege de groei en het intensieve gebruik weer andere regels. Over het algemeen geld voor kinderen een gebruiksduur van negen maanden.

De goedkeuring van uw zorgverzekeraar is soms voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen. Over het algemeen verloopt deze goedkeuring probleemloos. Er zijn echter regels voor de verstrekking van semi-orthopedische schoenen. Deze regels kunnen bij iedere zorgverzekeraar anders zijn. Informeer bij ons of bij uw zorgverzekeraar naar de specifieke voorwaarden. Dan weet u precies waar u aan toe bent.

Levertijd

Na de eerste afspraak gaan wij direct aan de slag. Afhankelijk van het merk van uw schoenen varieert de levertijd. We streven ernaar de schoenen binnen 6 weken aan u te leveren.

Inlopen

Nieuwe schoenen moeten ingelopen worden. Ondanks dat deze schoenen specifiek voor u gemaakt zijn, zijn het een nieuwe schoenen. Een goede manier is om de schoenen per dag een uur langer te dragen.

Onderhoud

Onderhoud is belangrijk voor de levensduur van uw schoenen. Bij normaal gebruik adviseren wij u om de schoenen wekelijks af te borstelen en te voorzien van een onderhoudsmiddel. Voor het juiste middel en advies kunt u bij ons terecht. 

Garantie

U krijgt drie maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen. Voor het materiaal geldt een garantietermijn van zes maanden. Normale slijtage en onzorgvuldig gebruik of ernstige veranderingen aan uw voeten vallen buiten deze garantie.

Goed om te weten: u bent altijd welkom als er iets mis is met uw schoenen. Wij zoeken een oplossing. Ook al is de garantietermijn inmiddels verstreken. 

Breed assortiment

Behalve semi orthopedische schoenen verstrekken wij ook ook andere hulpmiddelen. Lees hierover meer op onze website of vraag naar de andere folders over deze producten en diensten.