Veel gestelde vragen

Hoe onderhoud ik mijn orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen vragen hetzelfde onderhoud als confectieschoenen. Dat wil zeggen: op tijd schoonmaken, poetsen en ze tijdig vakkundig laten repareren.

Hoelang duurt het voordat ik weer nieuwe (semi)- orthopedische schoenen kan laten maken?

U kunt bij de meeste verzekeraars elke 15 maanden een nieuw paar aanvragen. Deze regeling wijkt echter af bij sommige verzekeraars. Uw verzekeraar of orthopedisch schoentechnicus of kan u hier meer over vertellen.

Kan ik ook normale schoenen laten aanpassen?

Dat is in veel gevallen goed mogelijk. Maar niet elke schoen is ervoor geschikt. De orthopedisch schoentechnicus zal altijd kijken naar de eenvoudigste, werkzame oplossing. We kijken bijvoorbeeld eerst of we uw eigen schoenen kunnen aanpassen in plaats van u direct veel duurdere orthopedische schoenen te laten aanschaffen. Als deze optie niet mogelijk is, heeft u een ruime keuze uit semi-orthopedische schoenen. Dit zijn speciaal vervaardigde confectieschoenen met extra ruimte. Prima geschikt voor aanpassingen. Is ook dit niet de juiste oplossing? Dan maakt de orthopedisch schoentechnicus orthopedische schoenen voor u.

Met welke problemen kan ik terecht bij Graas Orthopedische Schoentechniek?

U komt in aanmerking voor orthopedische voorzieningen als u van de specialist in het ziekenhuis een verwijsbrief krijgt. Hierin staat uw zorgvraag duidelijk geformuleerd. Uw specialist vindt dat een orthopedische schoen of voorziening in uw geval een verbetering kan zijn. Met deze verwijzing maakt u een afspraak bij ons. Daar bekijken onze werknemers wat voor u de beste oplossing is. Dit kunnen orthopedische schoenen zijn. Of uw bestaande schoenen worden aangepast.

Moet ik voor steunzolen een verwijsbrief van mijn (huis)arts hebben?

Bij een eerste levering wordt door de meeste verzekeraars een verwijzing gevraagd. Bij herhalingen is een verwijzing vaak niet noodzakelijk. Kijk in uw polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering wat de regels van uw zorgverzekeraar zijn.

Op hoeveel paar schoenen heb ik recht?

Dat verschilt per zorgverzekeraar. Informeer dus vooraf goed bij uw verzekeraar. Of vraag het aan uw orthopedisch schoentechnicus. De meest gangbare regel is dat u eens per 15 maanden een nieuw paar mag aanvragen. Maar sommige verzekeraars stellen dat u aan twee paar adequate schoenen genoeg hebt. In dat geval mag u pas nieuwe schoenen aanvragen als u geen twee paar adequate schoenen hebt. Bij veel verzekeraars heeft u tevens de mogelijkheid eens per drie jaar een wisselpaar te krijgen, naast het reguliere herhalingspaar.

Wat houdt een wettelijke eigen bijdrage in en hoe hoog is deze?

Een wettelijke eigen bijdrage is het gedeelte van de kosten dat u zelf dient te betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is voor iedereen gelijk en wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Voor de actuele bedragen kunt u kijken op onze pagina over vergoedingen.

Wat is een wisselpaar?

Een wisselpaar is een reservepaar schoenen. Zo kunt u regelmatig van schoenen wisselen. In de meeste situaties wordt na het eerste paar schoenen een wisselpaar aangevraagd. Doorgaans mag u dit wisselpaar om de drie jaar laten vervangen.

Worden (semi)-orthopedische schoenen door mijn zorgverzekeraar vergoed?

Ja. Zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van (semi)-orthopedische schoenen. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet u een medische indicatie hebben. Bovendien mag u niet binnen de gestelde gebruikstermijn nieuwe aanschaffen. U betaalt echter altijd een wettelijke eigen bijdrage bij het afleveren van de schoenen.

Worden steunzolen vergoed door de zorgverzekering?

Steunzolen worden meestal (gedeeltelijk) vergoed uit uw aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aanvullende pakket dat u gekozen hebt. Ook kan dit per zorgverzekeraar sterk verschillen. Omdat steunzolen niet onder de basisverzekering vallen, kunnen wij niet rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekeraar. U dient de steunzolen bij levering te betalen. U krijgt van ons de originele factuur die u stuurt naar uw verzekeraar. De verzekeraar vergoedt ten slotte het bedrag waar u recht op hebt.