Werkschoenen

Of u nu gebruiker bent van orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen, Aanpassingen aan uw confectieschoenen of steunzolen, in alle gevallen kan het zijn dat uw werk vraagt om specifieke werkschoenen.

De termen werkschoen en veiligheidsschoen worden beide gebruikt voor schoenen die speciaal gedragen wordt tijdens het werk én waarbij het werk erom vraagt de voeten extra te beschermen. Ze zijn er in veel verschillende technische uitvoeringen afhankelijk van de eisen die eraan gesteld worden. Bijvoorbeeld een stalen neus als u met zware voorwerpen werkt of op een heftruck rijdt, een ondoordringbare zool voor op de bouw of een antistatische schoen voor het werken in een elektrostatisch omgeving.

Volgens de Arbowet is uw werkgever ervoor verantwoordelijk dat u over de juiste middelen kunt beschikken om uw werk veilig uit te kunnen voeren. Werkschoenen kunnen hier een onderdeel van uitmaken. Goede schoenen zorgen voor veiligheid en draagcomfort en kunnen verzuim voorkomen. Soms zijn confectieveiligheidsschoenen niet  geschikt voor uw voeten. Een deskundig advies of een eenvoudige aanpassing kan dan al veel helpen. Zijn er echt geen passende confectiewerkschoenen? Dan leveren wij semi-orthopedische veiligheidsschoenen of we maken een paar CE gecertificeerde veiligheidsschoenen voor u op maat.

Veiligheidsklassen

Werkschoenen zijn onder te verdelen in drie klassen: werkschoenen (klasse O), beschermschoenen (klasse P) en veiligheidsschoenen (klasse S). Deze onderverdeling wordt gemaakt op basis van de soort versteviging in de neus. De keuze voor één van deze klassen hangt af van uw persoonlijke werkomstandigheden. Binnen elke klasse (O, P of S) bestaan weer aanvullende veiligheidseisen, waardoor een zeer breed aanbod aan veiligheidsopties ontstaat. De juiste keuze van uw schoenen wordt gebaseerd op de specifieke werkomstandigheden waar u mee te maken heeft. In onderstaand schema kunt u zien hoe de indeling is opgebouwd.   

   

Werkschoen

Beschermschoen

Veiligheidsschoen

   

klasse O (Occupational)

klasse P

klasse S (Safety)

   

géén neusbescherming

neusbescherming tot 100 Joule

neusbescherming tot 200 Joule

   

oliebestendige zool

 

 

Aanvullende eisen

Type

 

 

 

géén (basis schoen)

B

OB

PB

SB

   

 

 

 

*gesloten hielpartij

1

O1

P1

S1

*antistatische eigenschappen

 

 

 

 

*schokabsorberende hak

 

 

 

 

   

 

 

 

*alle eisen uit Klasse B en 1

2

O2

P2

S2

*waterdicht overleer

 

 

 

 

   

 

 

 

*alle eisen uit klasse B, 1 en 2

3

O3

P3

S3

*ondoordringbare beschermzool (tegen zoolpenetratie)

 

 

 

 

*geprofileerde loopzool

 

 

 

 

CE-keurmerk

Alle schoenen die bestemd zijn voor professioneel gebruik moeten voorzien zijn van een CE -keur en voldoen aan specifieke EN normen. Hiermee wordt aangetoond dat de schoen voldoet aan Europese normen. Dus ook uw orthopedische werkschoenen!

Volgens de nieuwe Europese regelgeving (norm EN-345) mag aan een confectie-veiligheidsschoen met een CE certificering niets veranderd worden nadat de schoen een certificering heeft ontvangen. Als een CE gecertificeerde veiligheidsschoen aangepast wordt, dan vervalt het CE-keurmerk en mag deze niet meer gebruikt worden op de werkvloer. Zelfs het vervangen van de standaard inlegzool door uw eigen steunzolen heeft tot gevolg dat het CE keur vervalt. 

Bent u gebruiker van orthopedische schoenen, dan kunnen wij uw werkschoenen vervaardigen met een CE-keur volgens alle eisen zoals in het bovenstaande schema staan beschreven. 

Bent u gebruiker van semi-orthopedische schoenen of van een OVAC, dan kunt u bij ons uit speciale merken schoenen kiezen. Met deze leverancier hebben wij werkafspraken gemaakt hoe wij  voor u de schoenen kunnen aanpassen mét behoud van het CE-keur. 

Bent u gebruiker van steunzolen? Ook dan kunnen wij voor een groot aantal merken een speciale zool voor u vervaardigen die voorzien is van een CE-keur specifiek voor in uw werkschoenen. 

Graas Orthopedische Schoentechniek is gecertificeerd leverancier voor een groot aantal merken werkschoenen. Informeert u eerst bij ons voordat u nieuwe werkschoenen aanschaft om zeker te zijn dat behoud van CE-keur mogelijk is. Wij adviseren u graag vooraf welke merken voor u en voor uw aanpassing of zolen geschikt zijn.

Vergoeding

Om voor vergoeding van uw orthopedische werkschoenen in aanmerking te komen moet u vooraf een aanvraag indienen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV). U heeft voor het aanvragen een offerte nodig van de kosten en een verwijzing van een medisch specialist of uw huisarts. Wij helpen u graag om de aanvraag op een goede manier te laten verlopen. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan krijgt u een volledige vergoeding. 

In principe kunt u vervolgens ieder jaar aanspraak maken op een paar (orthopedische) werkschoenen. Doet u nat en vuil werk, dan is het raadzaam om een extra paar te hebben, zodat u kunt wisselen. Ook in dat geval kunt u via het UWV een extra paar schoenen aanvragen. 

Bent u zelfstandig ondernemer, dan kunt u geen aanspraak maken op het UWV en zult u de schoenen zelf moeten betalen.

Wat kunt u van ons verwachten?

  • U heeft werk- of veiligheidsschoenen schoenen nodig die zijn aangepast naar uw specifieke voetproblemen. U maakt een afspraak bij ons. Na een intakegesprek maken wij voor u een offerte.
  • U wilt uw werkschoenen graag vergoed krijgen. U ontvangt van ons een instructie om de werkschoenen aan te vraag bij het UWV.
  • Zodra het UWV de aanvraag goedkeurt, stelt u ons op de hoogte en starten wij de productie.
  • Als uw schoenen klaar zijn, declareren wij de kosten rechtstreeks bij het UWV. 

Levertijd

Na de goedkeuring van het UWV gaan wij direct voor u aan de slag. Voor de levertijd verwijzen wij naar de specifieke informatie over de productgroepen Orthopedische Schoenen, Semi-orthopedische schoenen, Orthopedische Voorzieningen aan Confectie en Steunzolen. 

Garantie

U krijgt drie maanden garantie op de pasvorm van uw schoenen. Voor het materiaal geldt een garantietermijn van zes maanden. Slijtage door normaal gebruik, gebreken veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik of ten gevolge van een het werk, of veranderingen aan uw voeten vallen buiten deze garantie. 

Goed om te weten: u bent altijd welkom als er iets mis is met uw werkschoenen. Wij zoeken graag een oplossing. Ook al is de garantietermijn verstreken.

Breed assortiment

Behalve orthopedische schoenen verstrekken wij ook ook andere hulpmiddelen. Lees hierover meer op onze website of vraag naar de andere folders over deze producten en diensten.