Gebruik en onderhoud
Juist gebruik en onderhoud van uw schoenen
Lekker lopen met een inloopschema
Nagenoeg alle orthopedische schoenen die Graas maakt, zijn grotendeels gemaakt van leer. De correctie of ondersteuning zal eerst onwennig voelen, maar het materiaal zal zich snel naar uw voet vormen. Dit geldt ook als u begint met het lopen met steunzolen of sportinlays. Het goed inlopen helpt hierbij en zorgt voor draagcomfort.
Wij hanteren doorgaans een inlooptijd van twee weken met een opbouwend inloopschema. Dit schema is afhankelijk van onder andere uw medische indicatie en ervaring. We overleggen altijd met u welk inloopschema het meest geschikt is voor uw voeten. Ook tijdens het inlopen, kunt u altijd contact met ons opnemen om de voortgang te bespreken.
Gebruik van uw orthopedische schoenen
- Maak de sluiting van uw schoenen altijd volledig los en gebruik een schoenlepel bij het aantrekken. Dit verbetert de levensduur van uw schoenen.
- Heeft u dichte schoenen, draag dan altijd katoenen of wollen sokken in de schoenen en was uw voeten regelmatig zonder zeep. Anti-transpiratiepoeder of voetpoeder kan het zweten verminderen.
- Doordat uw schoenen transpiratievocht opnemen, raden we u aan uw schoenen regelmatig te luchten of gebruik te maken van een wisselpaar. Draag de schoenen liever niet langer dan twee dagen achtereen.
- Onderhoud uw schoenen goed door deze wekelijks te poetsen (bij leren schoenen) of te borstelen (bij suede schoenen), in te spuiten met een beschermspray en er schoenspanners in te zetten als u ze niet aan heeft.
- Verzorg uw voeten zelf ook goed, door deze goed te wassen, uw nagels goed te knippen en overmatig eelt te verwijderen. U verkleint de kans op eelt, likdoorns, ingegroeide nagels en andere vervelende klachten. Heeft u diabetes of reuma, lees dan hier verder.
Reparatie van uw schoenen
Aanvullende informatie voor diabetici en reumapatiënten
Heeft u diabetes of reuma, dan raden we aan om altijd een medische pedicure uit te laten voeren voor voetverzorging. Zo worden uw voeten op de juiste wijze verzorgt en behandelt.
Doordat de bloedtoevoer in benen en voeten vermindert bij diabetes, wordt de huid kwetsbaar en genezen wondjes moeizaam. Wat kunt u zelf doen, om ernstige voetproblemen zo veel mogelijk te voorkomen?
- Loop nooit op blote voeten, draag altijd uw aangepaste schoenen.
- Controleer vóór het aantrekken van de schoen op de aanwezigheid van vuil, steentjes of iets dergelijks.
- Zorg dat uw schoenen niet knellen. Indien dit het geval is, maak dan direct een controle-afspraak met ons.
- Controleer uw voeten regelmatig op wondjes en drukplekjes. Vergeet daarbij de onderkant niet, doe dit eventueel met een spiegel of met behulp van iemand anders.
- Neem geen voetbaden.
- Experimenteer niet met wondjes, maar laat er direct naar kijken.
- Laat regelmatig uw voeten en schoenen controleren.